Kącik kulinarny s. Donueli

„Lud Najświętszej Pannie, Matce wszelkiego życia, Pani Świata z prostotą ducha płody ziemi porucza”

(bł. Edmund Bojanowski)

Placek z malinami

Biszkopt

6 jaj, 6 łyżek cukru, 5 łyżek płaskich mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ubić biszkopt i upiec w formie.

Krem

1/3 śmietany kremówki 30% ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać 1 serek mascarpone, dodać 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody, gęstniejącą wylać na biszkopt, włożyć owoce (maliny) i zalać 2 tężącymi galaretkami wiśniowymi.

Jabłecznik z bezą

Ciasto

5 żółtek, 1 margaryna, 3/4 szklanki cukru pudru, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zarobić ciasto na stolnicy i upiec 2 placki

Beza

5 białek, 30 dkg cukru kryształu, 1 cukier waniliowy. Ubić pianę na sztywno i upiec beza (temp. 150 C, ok 50 minut)

Masa jabłkowa

1,5 kg jabłek usmażyć, 1 galaretka cytrynowa – dodać do jabłek i smażyć (sucha galaretka)

Bita śmietana

1/2 litra śmietany kremówki 30 %, 1 cukier waniliowy, 2-5 łyżki cukru pudru, 2 galaretki fiks, Wszystko ubić.

Złożenie ciasta

Kruchy placek + ciepła masa jabłkowa + drugi placek. Po wystygnięciu wyłożyć ubitą śmietanką.


Stowarzyszenie Rodzin Katolickich w Ropczycach > Miesięcznik "Wspólnota" > Nr 8/2016